התמכרות לאינטרנט

שיתוף המאמר:

בעוד שהעולם שלנו הופך ליותר ויותר וירטואלי וגלישה רבה באינטרנט אינה לכשעצמה בעייתית, התמכרות לאינטרנט הינה בעיה של ממש. מהי התמכרות לאינטרנט? במה היא שונה מגלישה רגילה? האם מישהו שאתה מכיר סובל מבעיה זו?


התמכרות לאינטרנט מתייחסת לשימוש בעייתי באינטרנט. האדם מכור לפעילויות מסוימות (כגון: קניות, הכרויות, אי-מיילים, קניות, התנהגות בעלת אופי מיני, צ'טים, רשתות חברתיות) בצורה כזו שמתערבת ופוגעת בתפקודי החיים הרגילים: בעבודה, במערכות יחסים, בלימודים או בפעילות יומיומית חשובה אחרת.
אנשים רבים מאמינים שהגורם העיקרי לקביעת התמכרות לאינטרנט היא משך הזמן בו האדם מחובר לרשת. למעשה, זהו בהחלט גורם חשוב באבחון, אבל חשובה לא פחות היא מידת הפגיעה ברמת התפקוד ואיכות חייו של האדם. השאלה שבמוקד ההתמכרות היא – עד כמה האינטנרט פוגע בחיי היומיום?

סימפטומים של התמכרות לאינטרנט

הסימפטומים להתמכרות משתנים מאדם לאדם.
מהם "תמרורי אזהרה" שעשויים להצביע על כך שהשימוש האינטרנטי שלך הפך להתמכרות?


אחד הסימפטומים של התמכרות לאינטרנט הוא הזמן הרב שמוקדש לשימוש באינטרנט. האדם מרגיש קושי להתנתק מהרשת אפילו כאשר הוא מקבל ביקורת מהסביבה (לדוגמא: איום באובדן מקום עבודה). כפי שכבר צוין קודם, הבעיה בהקדשה יתרה של זמן היא רק כאשר הדבר פוגע וגורם להזנחה של תפקוד בתחומי חיים חשובים (עבודה, לימודים, חיי משפחה או חברה, בריאות). האם ניסית בעבר להגביל את זמן השימוש במחשב ולא הצלחת? האם אתה מאבד תחושת זמן כאשר אתה נמצא במחשב? האם יש לך בעיית ניהול זמן?


סימפטומים אחרים של התמכרות הם חוסר שינה, עייפות, הדרדרות בציונים (לסטודנטים שביננו), ירידה בתפוקה בעבודה, תחושת אפטיות.
אדם עשוי לשקר לגבי כמות הזמן שהוא גולש או להתכחש לכך שיש לו בעיה.
הוא עלול להיות עצבני ונרגז כאשר הוא אינו מחובר לרשת.
האם אתה משקר למנהל בעבודה לגבי הזמן שאתה גולש בפלאפון וסוג הפעילות שאתה מבצע שם?
האם אתה מתעצבן כאשר בת-הזוג מנדנדת לך להתנתק קצת מהמסך ולבלות איתה יותר?


בידוד מהמשפחה ומהחברים הוא גם סימן אזהרה. האם חיי החברה שלך "משלמים את המחיר" של השעות הרבות שאתה מקדיש לאינטרנט? האם אתה מזניח את המשפחה והחברים? האם אתה מרגיש שאף אחד מהחיים "האמיתיים" שלך אינו מבין אותך טוב כפי שחברייך האינטרנטיים מבינים?


תחושת אופוריה במשך הפעילות במחשב – האם אתה משתמש במחשב כמוצא לתחושת לחץ, עצבות, בדידות?
ישנם שימושים אינטרנטיים (אפליקציות) שמהוות גורם חשוב בקביעת התמכרות לאינטרנט: מכורים משתמשים לרוב יותר באתרים בהם יש תקשורת דו-כיוונית, כגון: צ'טים, משחקי מחשב און- ליין, אי-מייל, וקבוצות דיון. בעניין זה חשוב לדעת שאתרים אינטראקטיביים הם בעלי פוטנציאל התמכרות הרבה יותר גבוהה.

אדם העונה לפחות לקריטריון אחד נמצא ברמת סיכון גבוהה ממש להתמכרות לאינטרנט:

  • בשל השימוש הממושך במסכים קיימת בעיה בניהול זמן שמובילה לסיכון של מערכת יחסים משמעותית, מקום עבודה, השכלה, חיי חברה או הזדמנויות לקידום הקריירה.
  • שקרים לחבר משפחה, מטפל או לאנשים אחרים במטרה להסוות ולטשטש את מידת השימוש והמעורבות באינטרנט
  • שימוש באינטרנט כדרך להימלט מבעיות או כדרך להשיג הקלה ממצב רוח לא נעים (כגון תחושת חוסר-אונים, אשמה, חרדה או דיכאון)

 

אם אתה מרגיש שעכשיו זה הזמן לשנות את הרגלי השימוש שלך באינטרנט ואם ניסית בעבר לבד ולא הצלחת – אתה מוזמן להתחיל תהליך עבודה משותף עם ד"ר ענבר כהן.
פעמים רבות, העבודה המשותפת עם איש מקצוע היא זו שמראה את הדרך ונותנת את הכוח לעשות את השינוי. השאר את פרטייך בטבלה שבתחתית הדף ונחזור אלייך בהקדם.

התמכרות לאינטרנט, ד"ר ענבר כהן מטפלת בהתמכרויות שונות וחרדה במבוגרים

השלכות של התמכרות לאינטרנט

לגלוש באינטרנט זה כייף, מהנה ופעמים רבות גם מועיל ויעיל. הבעיה שעבור חלק מהאנשים גלישה באינטרנט הפכה לפעילות שיצאה משליטה. במקרים אלו לשימוש באינטרנט עלולות להיות השלכות רציניות. התמכרות לאינטרנט נמצאה קשורה לבידוד חברתי (למעט חברים און-ליין), ירידה בשעות השינה, עייפות, עיוות בתפיסת הזמן, קושי בניהול זמן, ירידה בלימודים, קשיים במקום העבודה.

אבחון התמכרות לאינטרנט

קיימת מחלוקת האם קיימת הפרעה כזו בשם "התמכרות לאינטרנט". ספר האבחנות הפיסיכאטרי DSM לא הגדיר אבחנה שכזו. עם זאת, במהדורה האחרונה של ספר זה קיימת התייחסות ל"הפרעת גיימינג באינטרנט" (Internet gaming disorder) וההמלצה היא להמשיך ולחקור את הנושא.

ההתייחסות לגיימינג באינטרנט כוללת:

  1. התעסקות יתר במשחקי און-ליין (חשיבה על משחקים ששוחקו, צפייה למשחקים עתידיים, גיימינג אינטרנטי הפך למרכיב דומיננטי בחיי היום יום)
  2. סימפטומים של גמילה כאשר האפשרות לשחק נלקחת (עצבנות, עצבות, חרדה).
  3. סבילות – צורך לבלות שעות הולכות וגדלות בגיימינג כדי להפיק את אותה רמת הנאה
  4. ניסיונות כושלים בעבר להפחית את כמות הזמן המוקדש לגיימינג או להפסיק את השימוש בו
  5. איבוד עניין בפעילויות שהסבו הנאה בעבר וציפייה לשחק בגיימינג
  6. למרות ההשלכות השליליות, משך הזמן המקודש לגיימינג מופרז.
  7. הונאת משפחה, חברים, מטפלים ביחס לכמות הזמן שמוקדשת לפעילות זו
  8. סיכון או אובדן של מערכות יחסים, עבודה או לימודים בשל השימוש באינטרנט

קיום של חמשה תסמינים או יותר במשך השנה האחרונה, בשילוב עם שימוש חוזר ועקבי באינטרנט עשוי להצביע על בעיית התמכרות לגיימינג.

חשוב לשים לב שהגדרה זו מתייחסת רק להתמכרות לגיימינג ואין התייחסות בספר האבחנות לפעילויות און-ליין אחרות שעלולות להיות ממכרות, כגון: שימוש ברשתות חברתיות וקניות.

גורמים להתמכרות לאינטרנט

אינטרנט הפך לחלק בלתי נפרד מהחיים שלנו. אנחנו גולשים באינטרנט שעות רבות – מחפשים מידע, נהנים מהאפליקציות השונות, נעזרים בשירותים אונליין ושומרים על קשרים ברשתות החברתיות. למרות השימוש הרב, רובינו יודעים לנהל את השימוש שלנו.
הסיבות לכך שקובץ קטן של אנשים יאבד את היכולת לשלוט בפעילות האינטרנטית ויפתח התמכרות עדיין לא ידועות לחלוטין. ההנחה היא שקיימים מספר גורמים התורמים להיווצרות של התמכרות זו.

תיאוריה אחת מתייחסת לפוטנציאל של שינוי מצב-הרוח שקיים באינטרנט. בדיוק כמו שמכור לקניות נהנה משיפור במצב רוח בעת הקנייה, בדיוק כמו שמכור להימורים נהנה בזמן ההימור, כך המכור לאינטרנט עשוי להרגיש ריגוש והנאה מהתחברות למחשב וצפייה בתכנים האהובים עליו. כאשר אנו עוסקים בפעילויות אלו מתרחשים בגוף שינויים כימיים (כגון שינויים ברמת הסרטונין והדופמין) המייצרים תחושת עונג.
בני אדם שואפים לקבל עונג ולהימנע מכאב. זהו אחד המנגנונים הבסיסיים הקיים בסוגים שונים של התמכרויות אנשים עם נטייה להתמכרות לאינטרנט משתמשים באינטרנט כדי להפיק תחושת הנאה. לאחר מספר חזרות על התנהגות זו, ההתנהגות הופכת להתמכרות וההנאה הופכת להרגל שכבר אינו מפיק את אותה רמת העונג. עם הזמן תחושת הכיף פוחתת והאדם נזקק ליותר שעות פעילות או לאפליקציות חדשות און-ליין כדי לחוות את תחושת העונג וההקלה (זוהי תופעת ה"סבילות"). עם הזמן האדם מפתח סגנון התמודדות פסיבי עם קשיי החיים (כגון: הימנעות, בריחה, האשמה). לבסוף האדם חווה חוויה שלילית כאשר הוא מנסה להפסיק או להפחית את השימוש באינטרנט. כל אלו דוחפים את האדם לחזור לעולם המוגן (לכאורה) והמהנה של האינטרנט.

בנוסף, אנשים שמתמודדים עם רמות גבוהות של לחץ (סטרס), חרדה, דיכאון, בדידות, עשויים "לטפל בעצמם" (שלא לומר לברוח) על-ידי שימוש באינטרנט.

אם אנו מבינים שצפייה בתכני אינטרנט אהובים משפרים את מצב הרוח, אין פלא שאנשים המתמודדים עם קשיים רגשים (ואחרים) "בורחים" לעולם הפנטזיה החלופי שמציע האינטרנט. לדוגמא: אדם עשוי לגלוש באינטרנט כדי לברוח מהתמודדות עם קונפליקט משפחתי. דוגמא אחרת, אדם החסר מיומנויות חברתיות עשוי להעדיף לפגוש אנשים במרחב הווירטואלי במקום בעולם האמיתי.

אימפולסיביות נמצאה קשורה להתמכרות לאינטרנט. אנשים עם נטייה לאימפולסיביות מתקשים להתחבר להשלכות ארוכות הטווח שעלולות להיות להתנהגותם. הגירוי העוצמתי והמיידי שהאינטרנט מציע שואב אותם לתגמול המיידי.

התנהגות קבוצת השווים (חברה מאותו גיל לדוגמא) עשויה לעודד התנהגות מסוג זה. חיקוי עשוי לגלם תפקיד חשוב – משתמשים עשויים לראות ולחוות כיצד אחרים משתמשים באינטרנט ואז לשכפל התנהגות זו.

גילאי ההתבגרות – בני נוער משתמשים יותר באינטרנט, ההורים כבר פחות מעורבים, לוח-הזמנים גמיש ומאפשר שעות רבות של צריכת אינטרנט. בגילאים אלו הנער מתמודד עם דרישות ולחצים חברתיים ופעמים רבות קבוצת השווים נמצאת און-ליין.

האספקט האינטראקטיבי של האינטרנט (כגון במיילים, צ'טים, משחקים אינטראקטיביים) בעל פוטנציאל ממכר יותר מאשר פעילות אינטרנטית שאינה מובילה ליחסי אינטראקציה. המושג "אינטראקטיבי" מתייחס גם לאינטראקציה בין אנשים אבל גם לאינטראקציה בין אדם – מחשב. מכורים משתמשים לרוב יותר באתרים בהם יש תקשורת דו-כיוונית, כגון: צ'טים, משחקי מחשב און- ליין, אי-מייל, וקבוצות דיון.

מילה על התמכרות לפייסבוק


עם למעלה משני ביליון משתמשים, פייסבוק היא הרשת החברתית הגדולה ביותר. בשל הזמן הרב שאנשים נמצאים בפייסבוק ובשל מגוון הפעילויות שניתן לבצע בה, ההשפעה של פייסבוק על מצבנו הנפשי ועל איכות חיינו הפכה למסקרנת ביותר.


במחקר משנת 2018 שבדק את השפעת שימוש לרעה בפייסבוק על המצב הרגשי ועל איכות החיים של האדם נמצא שכ- 2%-10% מהבגירים שגולשים בפייסבוק עושים בה שימוש בעייתי. מהו שימוש בעייתי?


ההגדרות ל"שימוש בעייתי בפייסבוק" רבות ומגוונות ועדיין אין הסכמה בין החוקרים בעניין. לרוב, התנהגות בעייתית מוגדרת כבעלת מאפיינים התנהגותיים הדומים להתמכרות, כגון: שינוי מצב-רוח, סבילות – צורך להשתמש יותר ויותר בפייסבוק כדי לקבל את ההנאה שבעבר התקבלה משימוש מועט, תסמונת גמילה, מעידות חוזרות ונשנות ו/או קושי לווסת את מידת השימוש בפייסבוק למרות פגיעה במישור האישי והחברתי.


מחקרים מדעיים מתחילים לחשוף את ההשפעה המזיקה של שימוש בעייתי באתרים בסגנון פייסבוק.
מחקר שהשווה 23 מחקרים שעסקו בהשפעות של שימוש לרעה בפייסבוק על המצב הנפשי, מצא שיש קשר בין שימוש לרעה בפייסבוק לבין מצוקה נפשית (חרדה ודיכאון). באופן דומה, נמצא קשר שלילי בין שימוש בעייתי בפייסבוק לבין איכות חיים (כגון תחושת סיפוק מהחיים ושאר הקריטריונים לאיכות חיים סובייקטיבית) – ככל שאדם גולש יותר בפייסבוק כך הוא מדווח על איכות חיים נמוכה יותר. בעניין זה מעניין לדעת שממצאים דומים עלו בבחינת הקשר בין שימוש בעייתי בטלפון הסלולרי ובין הפנמה של בעיות וכן בין התמכרות לאינטרנט לחרדה, חרדה חברתית, דיכאון ושימוש לרעה באלכוהול.


עדיין לא ידוע מה הגורם ומה הסיבה – האם מי שנמשך לשימוש בעייתי בפייסבוק הם אנשים שמלכתחילה יש להם קושי נפשי (כגון נטייה לדיכאון, לחרדה, קושי בוויסות רגשות, קושי במיומנויות חברתיות) או האם הקשיים הנפשיים הם תוצאה של השימוש בפייסבוק.
ההסבר של החוקרים הוא שאנשים עם שמתמודדים עם דיכאון נוטים להשתמש בפייסבוק כדי לווסת את מצבם הנפשי. באופן דומה, אנשים שמתמודדים עם חרדות חברתיות וביישנות נוטים לפצות על תחושת חוסר ביטחון עצמי וכישורים חברתיים ירודים באמצעות שימוש בעייתי בפייסבוק. כנראה שהשימוש בפייסבוק עוזר להם להרגיש פחות בדידות חברתית ויותר תחושה של תמיכה חברתית, קבלה ושייכות.

הבעיה היא שההקלה עלולה להמשך לפרק זמן קצר בלבד כיוון שהגלישה לא באמת תורמת לפיתוח מיומנויות חברתיות בעולם האמיתי. יותר מכך, סימפטומים דיכאוניים ומחשבות אובדניות נמצאו רבות יותר בקרב משתמשים בפייסבוק אשר חווים את הפייסבוק כמקום לבריחה מהבעיות הקיימות בעולם האמיתי.

טיפול בהתמכרות לאינטרנט

כיוון שהעולם שלנו נסמך יותר ויותר על השימוש באינטרנט, בלתי אפשרי לעשות גמילה מוחלטת משימוש באינטרנט. אי לכך אחת המשימות העיקריות של הטיפול היא ללמוד איך להשתמש באינטרנט באופן ממותן ונכון. כיוון שהתמכרות לאינטרנט פוגעת ברבדים שונים של תפקודי החיים, בטיפול עם ד"ר ענבר כהן המומחית בטיפול בהתמכרויות , העבודה מתבצעת במספר מישורים במקביל.

בטיפול בהתמכרות לאינטרנט אנחנו משנים תבניות חשיבה והתניות התנהגותיות להן האדם מורגל ואשר תורמות לדפוסי השימוש הישנים באינטרנט. האדם לומד לזהות מחשבות ורגשות המהווים טריגר לשימוש באינטרנט. במידה ויש טריגרים סביבתיים גם אותם מזהים ומשנים (עד כמה שניתן).

אם הסברנו שאחת הסיבות להיווצרות התמכרות לאינטרנט והתמכרות לגיימיניג היא בריחה מהתמודדות עם קשיי החיים הנורמטיביים (לחצים חברתיים, פחדים, דיכאון, חרדה, ניהול כעסים, חוסר ביטחון עצמי אז קל להבין שחלק מתהליך הטיפול בהתמכרות לאינטרנט היא רכישת כלים ואסטרטגיות להתמודדות בריאה ומיטבה. לפי הצורך הטיפול יעסוק בוויסות רגשי, ברכישת מיומנויות תקשורת, מיומנויות חברתיות ומיומנויות לפתרון בעיות.

מניעה הינה גם חלק חשוב בתהליך – אדם שמודע לנטייתו להתמכר לפעילות אינטרנטית, צריך לנקוט משנה זהירות בבחירת היישומיים האינטרנטיים בהם הוא בוחר להשתמש , לדוגמא, להימנע מאתרים אינטראקטיביים (כגון אי-מייל, משחקים, הכרויות וכו'). בנוסף, חשוב שהאדם יהיה מעורה בפעילויות חברתיות ואחרות מחוץ לעולם הווירטואלי.

בקליניקה של ד"ר ענבר כהן המטפלת בהתמכרויות, חוסר ביטחון עצמי, דימוי עצמי נמוך, חרדות חברתיות אצל מבוגרים  ועוד, ניתן ואפשר ללמוד להשתמש באינטרנט לזמן מוגבל, לא כזה שבא על חשבון העבודה, בילוי עם חברים, זמן משפחתי או מחויבויות של החיים.
אם אתם מרגישים שעכשיו זה הזמן לשנות את הרגלי השימוש שלכם באינטרנט, אם ניסיתם בעבר לבד ולא הצלחתם – אתם מוזמנים להתקשר לטלפון מספר 052-6909091 או השאירו פרטים בטבלה מטה ונחזור אליכם בהקדם.
המפגשים הינם פרונטליים או דרך הזום ובהתאמה אישית לכל מטופל ומטופלת.

לקבלת פרטים ותאום פגישה ראשונית עם ד"ר ענבר כהן השאירו פרטים או צלצלו לטלפון שמספרו 052-6909091

דילוג לתוכן