ביטחון עצמי נמוך

שיתוף המאמר:

איך ההערכה העצמית שלכם? כאשר אתם חושבים על עצמכם – אילו דימויים עולים בראשכם? מה אתם רואים בעיניי רוחכם? האם זו דמות של אדם מוכשר שמסוגל להצליח? האם זו דמות של אדם שבוטח ביכולות שלו? האם אתם מאמינים שאתם יכולים להתמודד עם האתגרים הניצבים בפניכם?

ביטחון עצמי הוא הערכה והשיפוט שיש לנו לגבי עצמנו – מה אנו חושבים על עצמנו וכיצד אנו מעריכים את עצמנו.
לרוב ישנם תחומים בחיים שאנו מעריכים את עצמנו בהם בצורה חיובית ותחומים אחרים בהם אנו מעריכים את עצמנו בצורה חיובית פחות. הבעיה מתחילה כאשר סך ההערכה הכללית שלנו לגבי עצמנו היא שלילית, כאשר אנו מרגישים שאנו פחות מאחרים או שאנחנו מתקשים להאמין שנצליח להתמודד עם האתגרים שהחיים מציבים בפנינו.

אם אתם מרגישים שאינכם מסוגלים להצליח או שאינכם זכאים לקבל את הדברים הטובים שיש לחיים להציע, סביר להניח שאתם מתמודדים עם הערכה עצמית נמוכה. לרוב זה מגיע גם עם ביטחון עצמי נמוך.

הביטויים לכך עשויים להיות שונים – חשיבה מאוד ביקורתית כלפיי עצמכם, האשמה עצמית, חוסר קבלה עצמית, חוסר אמון בעצמכם, ראייה רק של הקשיים הקיימים בכם וחוסר ראייה והערכה של נקודות החוזק שקיימות בכם.
צורת חשיבה זו עלולה להשפיע על ההתנהגות ועל ההתנהלות בחיים – אתם עלולים להימנע מאתגרי החיים, מהזדמנויות שצצות, הימנעות חברתית, חוסר יכולת לעמוד על שלכם, העדפה של טובת האחר על פני טובתכם. חשיבה זו עשויה להשפיע גם על המערכת הרגשית – תחושת עצב עד כדי דיכאון, אשמה, בושה, תסכול, תחושת חוסר מיצוי וכעס.

המחשבות והדעות השליליות שיש לאדם כלפיי עצמו מכונות 'מחשבות מגבילות'. למה? כי הן מגבילות את הדרך שבה אנו רואים את עצמנו ואת העולם – ברגע שיש לנו מחשבות שליליות ומצמצמות כלפיי עצמנו אנחנו לא יכולים לראות את עצמנו ואת העולם באופן אחר. הדבר דומה לחבישת משקפיים בצבע מסוים וחוסר יכולת להוריד את המשקפיים ולנסות משקפיים אחרות.

אחת הבעיות העיקריות במחשבות מגבילות היא שהן גורמות לנו לסנן את כל המידע שאנחנו מקבלים מהעולם החיצוני. כשיש לנו מחשבות מגבילות אנחנו מסוגלים לראות ולהסכים רק עם מה שמתיישב עם האמונה המגבילה ונדחה דברים שאינם מתיישבים עימה. לדוגמא, אדם שחושב שהוא יכשל בלימודים, שאף בחורה לא תרצה לצאת איתו ושהוא משעמם בחברה, יהיה רגיש וער יותר לכל המקומות שבהם הוא לא מצליח או מרגיש דחוי. גם כאשר הוא יצליח במשימה, הוא יעריך זאת כ"פוקס" או כעניין של מזל. זהו חוסר יכולת להעריך את הכישורים והיכולות שהובילו להצלחתו במשימה. סגנון חשיבה זה הוא סגנון חשיבה של הגדלת הכישלונות והקטנת היכולות וההצלחות האישיות.

כיצד מתפתח ביטחון עצמי?

ביטחון עצמי מתפתח מחוויות החיים שלנו. זה מתחיל בגיל צעיר. הפעוט מצליח במשימות תואמות גיל (ללכת, לצייר, לבנות מגדל קוביות) והסביבה מעודדת אותו. חוגגים אותו. כך הוא לומד על ערכו ושוויו בעולם. תהליך זה ממשיך לתוך תהליך ההתבגרות – הפידבקים שהילד מקבל מהוריו (בראש ובראשונה), מדמויות הסמכות שבסביבתו (מורים בבית הספר, המדריך בצופים, המורה בחוג) ומקבוצת השווים (חברים, ידידים) משקפים לו את כישוריו ואת יכולותיו והילד מפנים זאת. ילד שגדל באווירה שיפוטית, ילד שלא זכה שיראו ויכירו בו, בהישגיו ובעשייתו עלול לפתח ביטחון עצמי נמוך.

לכן חשוב לדעת, החשיבה השלילית והשיפוטיות כלפי עצמכם הם בכלל לא שלכם!
לרוב הילד הקטן מאמץ את דרכי החשיבה של האחרים המשמעותיים לו (כגון הורה, מורה אהוב, מדריך מתנועת הנוער, חברים). קבלת המחשבות של אחרים יכולה לנבוע מחוסר חשיבה ביקורתית של ילדים, מפרשנות לא נכונה ומחוסר ידע והבנה.
למרות שאמונות אלו לא מתאימות ולא מועילות לאדם הבוגר שאתם היום, הן נשארו דבקות בכם עוד מתקופת הילדות בה הן היו הגיוניות לחלוטין בהתייחס למה שחוויתם אז.

חוסר ביטחון עצמי עלול להתפתח גם בגילאים מאוחרים יותר. עם השנים ועם ריבוי המשימות והאתגרים כולנו לעיתים מתמודדים עם חוסר הצלחות, קשיים ואתגרים מורכבים. פיטורים במקום העבודה, קשיים במציאת בת-זוג, גירושין, קשיים בהורות – אירועים בסגנון זה עלולים להשפיע על האופן בו אנו תופסים ומערכים את עצמנו ואת היכולות שלנו ולכן לערער את הביטחון העצמי שלנו.

סימנים של ביטחון עצמי נמוך

  • במקום העבודה – ניסיונות לא לבלוט ולא לאתגר את עצמכם או לחלופין פרפקציוניזם, דרישות מאוד גבוהות מעצמכם, פחד להיכשל.
  • בקשרים בינאישיים – מודעות עצמית גבוהה מאוד, רגישות יתר לביקורת או לחוסר קבלה, רצון עז לרצות. עיסוק רב ב"מה אחרים חושבים עליי". לפעמים נטייה לתת המון מעצמכם ולהיות תמיד בעשייה, מתוך מחשבה שללא נתינה אנשים לא ירצו את חברתכם.
  • הדגשת וראיית הקושי שבחיים וציפייה נמוכה ממה שיש לחיים להציע
  • קושי בקבלת החלטות
  • עיסוק בהשוואה לאחרים – תחושת נחיתות (הרגשה שאני "שווה פחות מאחרים", שיש לי פחות, שלאחרים יותר קל בחיים).
  • דאגות, תחושת ייאוש, תחושת חוסר אונים.

אם אתם רוצים לשפר את הביטחון העצמי ולהעלות את הדימוי העצמי אתם מוזמנים לתאם פגישה עם ד"ר ענבר כהן. התקשרו לטלפון מספר: 052-6909091 או השארו פרטים בטבלה מטה ונחזור אליכם בהקדם.

איך מטפלים בביטחון עצמי נמוך?

"לאהוב את עצמי זה ההתחלה של רומן לחיים"
אוסקר וילד

מקום טוב להתחיל בו את תהליך שיפור ביטחון עצמי הוא לזהות את המחשבות השליליות שמובילות להערכה העצמית הנמוכה. מחשבות כגון "איני מסוגל", "אחרים יותר מוצלחים ממני", "לא הצלחתי בעבר ולכן לא אצליח בעתיד" – הם מחשבות הפוגעות ביכולת שלכם לחבור למשאבים וליכולות הקיימות בכם. אלו מחשבות שעלולות ליצור לטווח הארוך "נבואה שמגשימה את עצמה".

במפגשים עם ד"ר ענבר כהן, נזהה את הקול של "המבקר הפנימי" – אותו דיבור שמבקר, מוריד ומלקה אתכם. נזהה כיצד הוא נכנס לחייכם, מה מגביר אותו, מה מחליש אותו ואיזה דרכי חשיבה מזינים אותו.
במקביל, נתחיל לטפח קולות אחרים בכם. דיבור פנימי חיובי, מיטיב, מרים.
בתהליך השיחה נרקום סיפורי חיים מעצימים שאתם יכולים ליצור בחייכם היום.

חלק מהקשיים איתם מתמודדים אנשים עם ביטחון עצמי נמוך הוא תחושת ייאוש, חוסר אונים וחרדה. במקרה כזה עלולים לפתח התנהגות של הימנעות (לדוגמא, חרדה חברתית שמובילה להימנעות ממפגשים עם אנשים. במידה וזה המצב נתרגל אסטרטגיות התנהגות חדשות שעשויות להוביל להתנסויות חדשות וללמידה של תובנות חדשות וחיוביות לגבי עצמכם. למידה כיצד לשנות התנהגות הימנעותית הינה משמעותית ביותר בתהליך זה.

כפי שכתבנו קודם, פעמים רבות, שורשי הביטחון העצמי הנמוך נעוצים בילדות. במקרים אלו נחזור לשורשי העבר, הפעם ממקום של אדם עם ניסיון חיים ועם פרספקטיבה שונה, ונביא ריפוי גם למקומות אלו.

ביטחון עצמי נמוך עלול לפגוע בתפקוד היומיומי התקין ובאיכות החיים.
הבשורות הטובות הן, שניתן לטפל בביטחון עצמי נמוך בטיפול קצר, יעיל, ממוקד ומכוון מטרה ומאפשר לכל אחד לעלות על דרך המלך ולנהל אורח חיים פורה ומהנה. המפגשים הינם פרונטליים או בשיחת וידאו אונליין ובהתאמה אישית לכל מטופל ומטופלת.
ד"ר ענבר כהן מזמינה אתכם ליצור קשר בטלפון מספר: 052-6909091, ניתן גם להשאיר פרטים בטבלה מטה ונחזור אליכם בהקדם.

לקבלת פרטים ותאום פגישה ראשונית עם ד"ר ענבר כהן השאירו פרטים או צלצלו לטלפון שמספרו 052-6909091

עקבו אחרי:
עוד עמודים בנושא:

גם מסע של אלף מיילים מתחיל בצעד אחד קטן....

דילוג לתוכן